Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запроваджено накопичувальні пенсійні внески для працівників підприємств великої приватизації – рішення КМУ

Реклама

Уряд запроваджує накопичувальну пенсійну систему для працівників підприємств великої приватизації. Про це повідомив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Кабінету Міністрів 9 грудня.

«Уряд започаткував експериментальний проект - програму додаткового соціального захисту працівників підприємств, які підпадають під велику приватизацію. Інвестор, який купує такий державний об'єкт, протягом двох років після приватизації буде сплачувати внески в недержавні пенсійні фонди для більш ніж половини працівників підприємства», - зазначив Прем'єр-міністр.

Як інформує Мінсоцполітики, це стосуватиметься тих підприємств, які згідно з умовами продажу зберігають основні види діяльності і мають більше 100 працівників. Майбутні власники таких підприємств укладатимуть пенсійні контракти та сплачуватимуть накопичувальні внески на користь працівників згідно з чинним законодавством про недержавне пенсійне забезпечення. Пенсійною програмою має бути охоплено щонайменше 50% працівників, а внески за рахунок роботодавця мають становити не менше 4% заробітної плати працівника.

Пенсійна програма може передбачати сплату людиною додаткових внесків на свій накопичувальний пенсійний рахунок з власної заробітної плати, але виключно на добровільних засадах.

Роботодавці отримають податкові пільги для реалізації пенсійних програм. Пенсійні внески підприємства не включаються до фонду оплати праці, на них не нараховується єдиний соціальний внесок, а також з них не утримуються податок на доходи фізичних осіб та військовий збір.

Коментує міністр соціальної політики України Марина Лазебна: «Це експериментальний проект. Він триватиме два роки. У ньому важливими є три моменти.

Перший - працівники великих державних підприємств, які будуть приватизовані, отримають додатковий соціальний захист.

Другий - ми залучатимемо більш соціально відповідальних інвесторів до придбання об'єктів великої приватизації. Це збільшує шанси на те, що вони будуть відповідально ставитись не лише до працівників, але і до екології, і взагалі до соціального впливу свого бізнесу.

Третій - ми поширюватимемо практику, коли додаткове накопичувальне пенсійне забезпечення від підприємства є нормою при працевлаштуванні, як у більшості країн світу».

Бажаєте мінімізувати кадрові ризики для своєї компанії? Спробуйте ІТ-платформу LIGA360:HR. Дізнавайтесь першими про зміни трудового законодавства, контролюйте відгуки про бренд роботодавця, перевіряйте надійність кандидатів та співробітників. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини