Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи вправі призупиняти трудові договори з учителями влітку

Реклама

ЦК Профспілки працівників освіти і науки України роз'яснило питання щодо неприпустимості призупинення трудових договорів з учителями влітку.

Нагадаємо, за Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» дія трудового договору може бути призупинена у зв'язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи.

При цьому головною умовою для призупинення дії трудового договору є абсолютна неможливість надання роботодавцем та виконання працівником відповідної роботи.

Однак водночас ч. 1 ст. 57-1 Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII передбачено, що в період війни працівникам закладів та установ освіти гарантується збереження місця роботи та середнього заробітку, а також інших виплат, передбачених законом.

Як HR-фахівцю отримувати актуальне законодавство й моніторити зміни? Вся інформація є у LIGA360:HR-менеджер. Замов рішення сьогодні на вигідних умовах.

При цьому органи управління у сфері освіти місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування зобов'язані забезпечити та організувати оплату праці працівників закладів освіти та установ освіти незалежно від їх поточного місця проживання (перебування) в Україні чи за її межами, у тому числі шляхом прийняття рішення про оголошення простою у закладах освіти, що не можуть здійснювати освітню діяльність внаслідок збройної агресії російської федерації.

Окрім того керівним, педпрацівникам навчальних закладів щорічні відпустки повної тривалості слід надавати у перший та наступні робочі роки у період літніх канікул незалежно від часу прийняття їх на роботу.

Щодо зайнятості педагогічних працівників влітку, то наразі передбачено надання працівникам щорічної основної оплачуваної відпустки у період дії воєнного стану тривалістю 24 календарні дні.

Однак педпрацівникам планують відновити тривалість щорічної основної відпустки за законопроєктом № 7251, який готується до розгляду у другому читанні.

Отже, з педпрацівниками не по повинні призупиняти трудові відносини влітку.

Дізнавайтеся першими про зміни законодавства під час воєнного стану. Усі нововведення, аналітика й консультації доступні в LIGA360. Замовляй сьогодні на вигідних умовах.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини