Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як визначити податкові зобов'язання з ПДВ при списанні товарів

13 вересня 2022, 16:40
920
0
Реклама

Податкові зобов'язання з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ, які платник ПДВ визначає при списанні товарів (по яких виявлена нестача та по яких скінчився термін реалізації), при придбанні яких суми ПДВ були включені до складу податкового кредиту, визначаються не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду, в якому відбувається їх списання, за ставкою, що застосовувалася при придбанні таких товарів виходячи з вартості придбання таких товарів. Про це податківці повідомили в ІПК ДПС від 17.05.2022 р. № 548/ІПК/99-00-21-03-02-06.

Для застосування п. 198.5 ПКУ податкові зобов'язання визначаються за товарами/послугами, необоротними активами:

- придбаних для використання в неоподатковуваних операціях - на дату їх придбання;

- придбаних для використання в оподатковуваних операціях, які починають використовуватися в неоподатковуваних операціях, - на дату початку їх фактичного використання, визначену в первинних документах, складених відповідно до Закону про бухоблік.

При здійсненні операцій відповідно до п. 198.5 ПКУ база оподаткування за необоротними активами визначається виходячи з балансової (залишкової) вартості, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи із звичайної ціни), а за товарами/послугами - виходячи з вартості їх придбання (п. 189.1 ПКУ).

Хочете налагодити ефективну роботу бухгалтерії? Спробуйте рішення LIGA360 для вашого департаменту. Моніторте зміни законодавства, економте час на поданні звітності, діліться аналітикою та практичними рекомендаціями для роботи. Замовте LIGA360 прямо зараз за вигідною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини