Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес та громадяни можуть отримати податкові компенсатори за придбані інвертори, акумулятори та генератори

Реклама

Для забезпечення автономного електричного живлення більшість підприємств та підприємців в Україні, а також громадяни вимушені були придбати інвертори, акумулятори та генератори для забезпечення своєї життєдіяльності, а вартість таких товарів зросла майже втричі через дефіцит на ринку.

При цьому для юридичних осіб платників податку на прибуток та ФОП на загальній системі оподаткування такі витрати не включають до витрат поточного періоду (чим збільшується рівень оподаткування), а поступово протягом 5 років через механізм амортизації переносяться до собівартості продукції.

Платники єдиного податку та громадяни України взагалі не мають можливості врахування таких витрат при сплаті податків.

Тож необхідний механізм врахування витрат на придбання та ремонт інверторів, акумуляторів, електрогенераторних установок при сплаті податків юридичними та фізичними особами, а також пального до них (для платників податків, які не враховують витрати при визначенні розміру податків).

Саме з цих причин в Раді зареєстрований законопроект № 8391 від 27.01.2023 року.

Він пропонується тимчасово встановити особливості врахування вказаних витрат на придбання та ремонт інверторів, акумуляторів, електрогенераторних установок та пального до них, понесених у 2022 та 2023 роках, а саме:

- для юридичних осіб платників податку на прибуток - витрати на їх придбання та ремонт не підлягають амортизації та відносяться до витрат звітного періоду (зменшення податку на прибуток на 18% від їх вартості);

- для ФОП, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, - витрати на їх придбання не підлягають амортизації та відносяться до витрат звітного періоду (зменшення ПДФО на 18% від їх вартості);

- для юридичних та фізичних осіб - платників єдиного податку - витрати на їх придбання та ремонт, а також витрати на придбання 1000 літрів пального до них зменшують оподаткований дохід (зменшення єдиного податку на 5% від розміру витрат);

- для громадян - витрати на їх придбання та ремонт, а також витрати на придбання 1000 літрів пального до них включаються до податкової знижки (повернення з бюджету ПДФО - 18% від розміру витрат).

Також ознайомтесь:

- Ліцензія на зберігання пального для заправок генератора в період війни не потрібна - ДПС;

- БезПДВшне увезення генераторів та енергетичного обладнання: ДПС відповіла на питання;

- Пальне для генераторів: за яким КЕКВ придбавати бюджетникам.

Бажаєте першими дізнаватися про всі податкові та бухгалтерські зміни у 2023 році? Слідкуйте за розділами "Податки" та "Новації воєнного стану" у LIGA360:Бухгалтер. А ще ви можете налаштувати моніторинги, щоб отримувати сповіщення автоматично. Замовте LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини