Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як оформити призупинення дії трудового договору з працівником — Держпраці

Реклама

Головне управління Держпраці в Одеській області роз'яснило нюанси документального та бухгалтерського обліку призупинення дії трудового договору з працівником у зв'язку з військовою агресією проти України.

Нагадаємо, що ст. 13 Закону № 2136-IX передбачено, що дія трудового договору може бути призупинена у зв'язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи.

Хто може виступати ініціаотором призупинення дії трудоаого договору?

Ініціатором призупинення дії трудового договору можуть бути як роботодавець, так і працівник.

Якщо ініціатором є працівник, то йому потрібно написати заяву та повідомити про це роботодавця письмово або в електронній формі з використанням технічних засобів електронних комунікацій.

Трудові відносини під час війни, зміни в оподаткуванні й звітності - усі важливі матеріали читайте в "Інтербух". Передплатіть видання зараз на період від 6 місяців й отримуйте знижку 10%.

Хто може виступати ініціаотором призупинення дії трудоаого договору?

Якщо ініціатором призупинення дії трудового договору є роботодавець, то в усіх випадках потрібно видати наказ про призупинення дії трудового договору.

В наказі про призупинення дії трудового договору потрібно вказати підставу (заява працівника) або причини неможливості надання роботи (відсутність замовлень, зупинка виробництва, бойові дії, пошкодження виробництва у наслідок бойових дій тощо). Також у наказі вказати умови оплати праці зі збереженням заробітної плати або без збереження заробітної плати, також вказати умови відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат на час призупинення дії трудового договору.

Працівника обов'язково потрібно ознайомити з наказом всіма можливими засобами (поштою, електронною поштою, телефоном тощо).

Як табелювати працівника, з яким призупинено трудовий договір?

Щодо того, як табелювати працівника, з яким призупинено трудовий договір, то у типовій формі №П-5 немає прямого умовного позначення зупинення трудового договору. Тому фахівці Держпраці радять використовувати позначки «ІН» - інший невідпрацьований час (передбачений законодавством (виконання державних і громадських обов'язків, допризовна підготовка, військові збори, донорські, відгул і т. ін.), «ІВ» - інші види неявок, передбачені колективними договорами, угодами або «І» - інші види неявок.

Читайте також «Призупинення дії трудового договору: підстави та порядок документального оформлення».

Як бізнесу діяти правильно в умовах воєнного часу? Завдяки LIGA360. Система доповнена новими розділами й інструментами, де зібрані зміни законодавства, новини й аналітика, консультації. Знаходь відповіді та слідкуй за змінами щодня.

Читайте аналітичні матеріали:

- "Можливі варіанти звільнення працівників у період воєнного стану";

- "Працівник у складі тероборони: як оформити".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини