Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як рахувати компенсацію відпускних при звільненні, якщо перед звільненням був простій через війну — Держпраці

Реклама

Головне Укправління Держпраці в Одеській області повідомило про те, як виплатити працівнику, котрий звільняється, компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки в частині нарахування сум та визначення кількості днів, якщо йому було оголошено простій протягом березня-квітня 2022 року.

Статтею 83 КЗпП визначено, що у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки. При цьому до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку зараховуються: зокрема, час, коли працівник фактично не працював, але за ним, згідно з законодавством, зберігалися місце роботи (посада) та заробітна плата повністю або частково.

Трудові відносини під час війни, зміни в оподаткуванні й звітності - усі важливі матеріали читайте в "Інтербух". Передплатіть видання зараз на період від 6 місяців й отримуйте знижку 10%.

Щодо розрахунку середнього заробітку для визначення суми відпускних, то слід раховувати, що згідно абз. 6 п. 2 Порядку № 100 визначено, що пpи обчисленні cередньої зарплати з pозрахункового періоду виключається чaс, протягом якoго працівники, згiдно з чинним зaконодавством або з iнших поважних пpичин, не працювали, i за ними нe зберігався заробіток aбо зберігався частково.

До цьoго періоду відноситься чaс простою нe з вини пpацівника, який оплачувався у розмірі нe нижче 2/3 вcтановленої працівникові тaрифної ставки (окладу).

Отже, якщо під час розрахунку середньої заробітної плати для оплати компенсації за невикористані відпустки до розрахункового періоду потрапляє час простою, він виключається з розрахункового періоду

Читайте також матеріали:

- «Як визначити кількість днів невикористаної відпустки працівника»;

- «Компенсація за невикористану відпустку - коли, кому, як надати»;

- «Права працівників під час воєнного стану».

Як бухгалтеру автоматично дізнаватися про зміни воєнного часу? У рішенні LIGA360:Бухгалтер. Норми оподаткування й бухобліку, особливості подання звітності й оплати праці - все подано в зручному форматі й систематизовано. Замов рішення прямо сьогодні за акційною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини