Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінекономіки надав інструкції щодо визначення критерії критично важливих підприємств з метою бронювання працівників

Реклама

Мінекономіки визначило як держоргани повинні організувати роботу з визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Це необхідно для реалізації норм постанови КМУ «Деякі питання реалізації положень Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час» від 27.01.2023 р. № 76.

Визначення підприємств, установ, організацій такими, що мають важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади, потребує встановлення відповідних критеріїв.

З цією метою міністерство рекомендує:

1. Утворити у державному органі комісію (робочу групу) (далі - Комісія), до основних завдань якої віднести:

1) визначення відповідності підприємства, установи і організації критеріям;

2) підготовку пропозицій про:

- відповідність підприємств, установ і організацій критеріям та визначення їх критично важливими;

- невідповідність підприємств, установ і організацій критеріям;

3) підготовку пропозицій щодо критеріїв, за якими здійснюватиметься визначення підприємств, установ і організацій, які мають важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади;

4) підготовку пропозицій про підтвердження статусу критично важливого підприємства, установи і організації або про позбавлення такого статусу.

Крім цього, Комісія для виконання покладених на неї завдань:

1) здійснюватиме розгляд звернень та заяв підприємств, установ і організацій;

2) подаватиме керівництву державного органу розроблені за результатами своєї роботи рекомендації та пропозиції.

2. Затвердити рішенням (наказом, розпорядженням) державного органу критерії, за якими здійснюється визначення підприємства, яке має важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади (далі - Критерії).

3. Оприлюднити Критерії та рекомендації щодо їх застосування (у разі необхідності) для врахування в роботі підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності.

4. За результатами розгляду звернень підприємств, установ і організацій приймати відповідні рішення.

Додатково Мінекономіки вказало щодо підтвердження окремих показників стану розрахунків платника з бюджетом та цільовими фондами.

За необхідності підтвердження для платників показника “утримано” слід використовувати показник графи 4а додатку 4ДФ Податкового розрахунку.

У свою чергу, розмір середньої заробітної плати застрахованих осіб-працівників на підприємстві за останній календарний квартал становить не менше розміру середньої заробітної плати у регіоні за IV квартал 2021 року (відповідно до даних Держстату), що підтверджується довідкою, наданою підприємством.

Середня зарплата на одного працівника в еквіваленті повної зайнятості визначається діленням суми нарахованого фонду оплати праці найманих працівників (штатних та позаштатних) на їхню середню кількість в еквіваленті повної зайнятості за відповідний період (п. 4.1.2 Інструкції № 5).

Джерело: лист Мінекономіки від 13.02.2023 р. № 2704-20/5959-01.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Додатково переглядайте:

- Бронювання військовозобов'язаних у 2023 році: які довідки отримувати та куди подавати пакет документів;

- Воєнний стан та загальна мобілізація продовжені до 20 травня: Закони опубліковано;

- Як роботодавцю бронювати працівників під час воєнного стану - Мінекономіки;

- Підприємства просять подовжити чинні бронювання військовозобов'язаних ще на місяць - звернення ЕБА;

- Кого із військовозобов'язаних можна забронювати за новим порядком: постанова діє із 31 січня.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини