Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роботодавець може вимагати перевірити обґрунтованість лікарняного – Кабмін встановив порядок перевірок

6 березня 2023, 10:05
2008
0
Автор:
Реклама

Кабінет Міністрів постановою від 03 березня 2023 р. № 185 затвердив Порядок проведення особами, уповноваженими правлінням Пенсійного фонду України, перевірок обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності. Перевірка проводиться уповноваженими посадовими особами територіального органу Пенсійного фонду та/або уповноваженими лікарями, перелік яких затверджується правлінням ПФУ. Перевірка медичних висновків проводиться виключно уповноваженими лікарями.

Підставами для прийняття територіальним органом ПФУ рішення щодо проведення перевірки листків непрацездатності є:

1) виявлення невідповідностей шляхом проведення ризик-орієнтованого моніторингу електронного реєстру листків непрацездатності з використанням автоматизованої інформаційно-аналітичної системи ПФУ;

2) повідомлення від НСЗУ про виявлення невідповідностей та/або застережень до даних, що містяться в медичному висновку за результатами здійснення заходів з верифікації даних в електронній системі охорони здоров'я;

3) звернення страхувальника (роботодавця);

4) звернення застрахованої особи щодо обґрунтованості виданого їй листка непрацездатності;

5) запити правоохоронних органів та рішення суду.

Довідка про перевірку надсилається суб'єкту звернення та безпосередньо керівнику (уповноваженій особі) суб'єкта господарювання рекомендованим листом з повідомленням про вручення та/або за допомогою електронного зв'язку (зокрема через електронний кабінет чи іншу інформаційну систему, користувачами якої є відповідний територіальний орган ПФУ та суб'єкт господарювання) протягом трьох робочих днів з дати формування довідки.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Також читайте:

- Як завантажити інформацію про лікарняні в заяву-розрахунок на вебпортал ПФУ: інструкція;

- Вебпортал ПФУ тепер дозволяє сформувати електронну заяву-розрахунок за паперовими лікарняними;

- Роботодавець самостійно організовує роботу із призначення та виплати лікарняних - ПФУ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини