Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можна забронювати від мобілізації сумісника – Мінекономіки

4 травня 2023, 09:15
2036
0
Автор:
Реклама

Мінекономіки листом від 20.03.2023 р. № 2704-22/11985-07 надало роз'яснення щодо бронювання працівника, який працює за сумісництвом, та з інших питань бронювання військовозобов'язаних згідно з вимогами Постанови № 76.

На думку міністерства Постанова № 76 не містить обмежень, щодо бронювання працівників, які працюють за сумісництвом. Отже, у разі наявності укладеного встановленим порядком трудового договору (контракту) між підприємством та працівником, його бронювання на період мобілізації та на воєнний час здійснюється у порядку, визначеному Постановою № 76.

Щодо можливості бронювання працівників віком до 27 років (призовників) та громадян України, які проходять військову службу, то відповідно до Закону про мобілізацію бронюванню підлягають військовозобов'язані (ст. 25 цього Закону), призовники, а також громадяни України, які проходять військову службу (військовослужбовці), бронюванню не підлягають. Крім того, бронюванню не підлягають громадяни України, які виключені з військового обліку.

Стосовно визначення кількості військовозобов'язаних державних органів та органів місцевого самоврядування, які підлягають бронюванню, у Мінекономіки наголосили:

- кількість військовозобов'язаних, які підлягають бронюванню та займають посади в органах державної влади, повинна становити 50% кількості військовозобов'язаних зазначених органів на дату подання списку;

- кількість військовозобов'язаних органів місцевого самоврядування, які підлягають бронюванню та займають посади п'ятої - сьомої категорій посад, повинна становити 50% кількості військовозобов'язаних органу на дату подання списку;

- інші умови та обмеження щодо чисельності військовозобов'язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час, Постановою № 76 не визначено.

Щодо процедури визначення підприємства критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період підкреслили: процедура бронювання військовозобов'язаних підприємства передбачає, зокрема, попереднє визначення такого підприємства критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Читайте також:

- "Бронювання військовозобов'язаних у 2023 році: умови та порядок";

- "Складання та ведення списків військовозобов'язаних на підприємстві: вимоги-2023";

- "Бронювання військовозобов'язаних у 2023 році: які довідки отримувати та куди подавати пакет документів";

- "Як роботодавцю бронювати працівників під час воєнного стану - Мінекономіки";

- "Кого із військовозобов'язаних можна забронювати за новим порядком: постанова діє із 31 січня".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини