Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Неприбуткова організація порушила вимоги щодо своєї діяльності: які наслідки

Реклама

Неприбутковим підприємством, установою та організацією для цілей оподаткування податком на прибуток підприємств, відповідно до пп. 133.4.1 ПКУ, є підприємство, установа та організація, що одночасно відповідає таким вимогам:

  • утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;

  • установчі документи якої (або установчі документи організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників у розумінні), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов'язаних з ними осіб. Для цілей абз. 3 пп. 133.4. ПКУ не вважається розподілом отриманих доходів (прибутків) фінансування видатків, визначених пп. 133.4.2 ПКУ;

  • установчі документи якої (або установчі документи організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду, іншим юрособам, що здійснюють недержавне пенсійне забезпечення відповідно до закону (для недержавних пенсійних фондів), або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юрособи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення). Проте положення абз. 4 пп. 133.4.1 ПКУ не стосуються об'єднань та асоціацій об'єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативів;

  • внесена контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі - Реєстр).

Неприбуткова організація може використовувати доходи виключно для фінансування видатків на своє утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами (пп. 133.4.2 ПКУ). А також для здійснення добродійної діяльності, передбаченої законом для релігійних організацій, у тому числі надання гуманітарної допомоги, здійснення благодійної діяльності, милосердя.

У пп 133.4.3 ПКУ автори прописали, що у разі недотримання неприбутковою організацією вимог, визначених п. 133.4 ПКУ, а для релігійної організації - вимог, визначених абз. 2 пп. 133.4.1 і пп 133.4.2 ПКУ, така неприбуткова організація зобов'язана подати у строк, визначений для місячного податкового (звітного) періоду, звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за період з початку року (або з початку визнання організації неприбутковою в установленому порядку, якщо таке визнання відбулося пізніше) по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення, та зазначити і сплатити суму самостійно нарахованого податкового зобов'язання з податку на прибуток.

Податкове зобов'язання розраховують виходячи із суми операції (операцій) нецільового використання активів. Таку неприбуткову організацію податківці виключають з Реєстру і така організація вважається платником податку на прибуток для цілей оподаткування з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено порушення.

За період з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення, по 31 грудня податкового (звітного) року така організація зобов'язана щокварталу подавати до ДПС податкову декларацію з податку на прибуток (з наростаючим підсумком), сплачувати його у строк, визначений для квартального періоду та подавати фінзвітність у порядку, встановленому для платників податку на прибуток.

При цьому з наступного податкового (звітного) року така неприбуткова організація має подавати податкову декларацію з податку на прибуток і фінансову звітність та сплачувати податок на прибуток у порядку, встановленому розд. ІІІ ПКУ для платників податку на прибуток.

Отже, якщо контролери встановили факт використання неприбутковою організацією доходів (прибутків) для цілей інших, ніж передбачені пп. 133.4.2 ПКУ, то це стане підставою для виключення такої організації з Реєстру і нарахування податкового зобов'язання з податку на прибуток підприємств, штрафних санкцій і пені відповідно до норм ПКУ.

У Головному управлінні ДПС у Тернопільській області зауважили, що податкові зобов'язання, штрафні санкції і пеню нараховують, починаючи з першого числа місяця, в якому вчинено таке порушення (пп. 133.4.4 ПКУ).

Нова LIGA360 змінює підходи в роботі з інформацією. Відтепер всі джерела даних в єдиному комплексному продукті: законодавство, судові рішення, аналітика, реєстри, санкційні списки та медіа. Замов індивідуальну презентацію прямо зараз.

Читайте також:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини