Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Е-лікарняні від А до Я – що пояснили про них органи влади, Фонд соцстраху та Пенсійний фонд

Реклама

Діджіталізація захоплює усе нові і нові ділянки життя - як в держуправлінні, так і в бізнесі чи приватній сфері. Ціла низка гучних реформ з цифровізації відбулася в Україні останніми роками. Збільшення електронного документообігу, звітність онлайн, цифрові паспорти і підписи, нові реєстри, віртуальне надання адміністративних послуг - усього й не перелічиш. Реформа з діджіталізації обліку тимчасової непрацездатності торкнулася переважної більшості працездатного населення - когось як працівника, інших - як роботодавців. Про базові засади запровадження системи е-лікарняних ми розповіли в аналітичному матеріалі «Оформлення і оплата електронних лікарняних на підприємстві». З того часу влада дещо підкоригувала цю систему, а цілий сонм державних органів невтомно продукував роз'яснення щодо новацій, але базові речі залишилися незмінними, тож ми не можемо не згадати про цю публікацію.

Як ви знаєте, спершу перехідний період впровадження електронної форми листків непрацездатності, сформованих на підставі медичних висновків про тимчасову непрацездатність, мав тривати до 1 вересня 2021 року. Потім повноцінний запуск е-лікарняних перенесли на 1 жовтня. Принагідно у жовтні було оновлено окремі норми щодо е-лікарняних - наприклад про термін формування медвисновку і номер е-лікарняного. Але більшість положень залишилися чинними.

Детальніше про ті зміни, яких зазнала з 1 жовтня 2021 року процедура видачі е-лікарняних, ми говорили у публікаціях «Статуси е-лікарняних та нові строки їх видачі - новий наказ МОЗ» та «Як працює з 1 жовтня електронний лікарняний - Мінцифри». Зверніть, будь ласка, увагу, що листок непрацездатності вважається виданим через сім днів після дати його закриття. До речі, паперові листки непрацездатності можуть видавати аж до 1 лютого 2022 року, але лише в окремих випадках.

Маєте питання щодо розрахунку лікарняних? Відповіді знайдете в системі LIGA360:Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання «БУХГАЛТЕР&ЗАКОН» та «Інтербух». Більше про переваги дізнайтеся за посиланням.

Звісно, сухий текст нормативних актів нерідко складно сприйняти й досвідченому професіоналу. До того ж, законотворці не в змозі передбачити усі життєві ситуації, тож без роз'яснень органів влади та компетентних установ не обійтися. Приміром, у Фонді соцстраху розповіли як діяти працівнику, якщо йому відкрили е-лікарняний. Серед іншого вони радять одразу після створення медичного висновку повідомити про це роботодавцю, переглянути свій е-лікарняний в особистому кабінеті застрахованої особи на сайті Пенсійного фонду України, але в жодному разі не передавати роботодавцю медичний висновок про тимчасову непрацездатність. Висновок містить персональні дані і не призначений для сторонніх, також він не є підставою для нарахування матеріального забезпечення.

Не залишилися без роз'яснень ФСС і роботодавці - їм у Фонді пояснили алгоритм оплати е-лікарняного. Звісно, одним поясненням таку тему не охопиш, тож соцстрахівці уточнювали з якого моменту е-лікарняні стають підставою для призначення допомоги. Адже на відміну від паперових листків, які видавали після одужання, електронний лікарняний сформується після засвідчення початку тимчасової непрацездатності працівника медичним висновком. Більше того, він з першого дня доступний для перегляду, але от використати його для призначення матеріального забезпечення роботодавець зможе не миттєво, а лише після завершення визначеного у ньому періоду непрацездатності.

Також ФСС додатково інформував, як роботодавцю з'ясувати, є е-лікарняний первинним чи продовженням. Адже якщо у паперових листках непрацездатності на бланку була відмітка «первинний» або «продовження», то в е-лікарняних така позначка відсутня.

Роботодавцям варто звернути увагу і на пояснення від ФСС, що в окремих випадках паперові лікарняні будуть зустрічатись роботодавцям ще близько двох років. Також розглянули питання щодо перекриття періодів непрацездатності в різних е-лікарняних однієї особи, наприклад коли під час загальної хвороби працівника занедужує його дитина і створюється ще один лікарняний, уже по догляду за хворою дитиною.

Більш детально про правила скорочення лікарняних йшлося у повідомленнях «В яких випадках відбувається "скорочення" е-лікарняного - пояснення ФССУ» та «Фонд соцстраху пояснив випадки "скорочення" періоду е-лікарняних».

Популярною формою для роз'яснень новацій щодо фіксації та обліку непрацездатності працівників стали збірки у форматі «запитання-відповідь» від ФСС. Так, в одній з таких збірок ФСС дав відповіді на наступні практичні питання від застрахованих осіб і їх роботодавців:

  • Як зрозуміти, отримав працівник невиробничу травму або мав загальне захворювання, якщо йому створено е-лікарняний з причиною непрацездатності «1»?

  • Коли в паперових лікарняних зазначено, що працівник мав травму невиробничого характеру, роботодавці запитують в співробітника пояснення. Чи потрібно це робити у випадку е-лікарняних?

  • Якщо працівник має довготривале захворювання, то йому оплатять е-лікарняний лише після одужання?

Варто зауважити, ще під час перехідного періоду до 1 вересня були виявлені типові помилки, які унеможливлюють реєстрацію медичного висновку щодо тимчасової непрацездатності та реєстрацію в Реєстрі листка непрацездатності застрахованих осіб. Тож у ПФУ розповіли як діяти в таких випадках, коли особа відсутня у Реєстрі застрахованих осіб (це найпоширеніша помилка зі сторони громадян) чи коли при реєстрації медичного висновку вигулькує помилка «Відсутній страхувальник».

А ще нещодавно ПФУ модифікував вебпортал електронних послуг, зокрема оновив функції особистого кабінету застрахованої особи та кабінету роботодавця. Тим самим працівникам створено нові можливості перегляду електронних лікарняних.

Свої роз'яснення щодо лікарняних давали останнім часом й інші органи влади. Так, у Держпраці пояснили щодо правомірності перебування на лікарняному на основному місці роботи та в той же час - виконання роботи на іншому місці роботи за сумісництвом. Своєю чергою, податківці говорили стосовно оподаткування допомоги по тимчасовій непрацездатності, яка виплачується Фондом соціального страхування на користь фізособи - підприємця - платника єдиного податку. Не відставало з власними роз'ясненнями і Міністерство охорони здоров'я. Зокрема, там інформували, що пацієнти без декларації з лікарем теж зможуть отримати е-лікарняний.

Є питання з кадрового обліку? У LIGA360 знайдете понад 3 тисячі експерних роз'яснень та алгоритмів дій для роботи. Замовте безкоштовний тест LIGA360:HR-Менеджер прямо сьогодні.

До речі, лікарняні були предметом зацікавлення й професійного сервісу «Інтерактивна бухгалтерія», де можна ознайомитися з наступними публікаціями:

- "Перехідний лікарняний: як нарахувати й відобразити у звітності доплату ЄСВ";

- "Розрахунок лікарняних: практичні приклади";

- "Перехідні лікарняні та декретні: як визначати базу нарахування ЄСВ";

- "Сторнуємо заробіток минулого місяця у зв'язку з наданням лікарняного листка. Як відобразити у звітності з ЄСВ?";

- "Не відображено лікарняні в додатку Д1. Як уточнити за минулий період?".

- "Лікарняні із "запізненням": нарахування ЄСВ";

- "Лікарняні для сумісника: як нарахувати";

- "Нарахування лікарняних: які дані про страховий стаж використовувати";

- "Самоізоляція працівника у зв'язку з COVID-19: підстави й оплата лікарняних";

- "ФОП із COVID-19: самоізоляція, хвороба, лікарняні";

- "Декілька листків непрацездатності поспіль: як обчислити й оплатити лікарняні";

- "Захворіла одна дитина, потім - друга: як оплачувати лікарняний по догляду за хворими дітьми";

- "Смерть працівника після тривалої хвороби: страхові виплати";

- "Декретна відпустка: оформити й оплатити!".

Скористайтеся тестовим 3-денним доступом до цього видання або одразу сміливо придбайте собі незамінне джерело корисної інформації.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини