Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

РРО лише для юросіб і ФОПів третьої групи та інші новації для спрощенців — проект змін у ПКУ

Реклама

Групою народних депутатів зареєстровано проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо застосування спрощеної системи оподаткування (№ 6348 від 25.11.2021 р.).

Проектом передбачається:

1. Виключення можливості перебування на першій та другій групі платників єдиного податку суб'єктів господарювання, що займаються виробництвом, високодоходними видами діяльності, здійснюють продаж товарів, що найчастіше ввозяться на територію України в незаконний спосіб.

2. Збільшення порогу доходу платників єдиного податку третьої групи, що мають понад 10 найманих працівників, до 3000 мінімальних заробітних плат.

3. Надання можливості органам місцевого самоврядування самостійно встановлювати ставки для третьої групи платників єдиного податку (від 1,5% до 3% у разі сплати ПДВ та від 2,5% до 5% - у разі включення ПДВ до складу єдиного податку).

4. Встановлення для платників єдиного податку третьої групи, які мають понад 10 найманих працівників або після прийняття закону створять понад п'ять нових робочих місць, можливості застосовувати мінімальну ставку податку до 1 січня 2027 року.

5. Відновлення системи обліку доходів (доходів і витрат) для фізичних осіб - підприємців, які є платниками єдиного податку, через ведення обліку їх доходів (доходів і витрат) за типовою формою шляхом щоденного відображення отриманих доходів (доходів і витрат) як в паперовому, так і в електронному вигляді, в тому числі через електронний кабінет таких платників.

6. Для фізичних осіб - підприємців, що будуть вести облік доходів (доходів і витрат) через електронний кабінет, мають запровадити новий електронний сервіс - автоматичне заповнення інформації про доходи, отримані із застосуванням РРО, а також автоматичне заповнення і перевірку в електронному кабінеті податкової декларації та після її підписання платником податку подання через електронний кабінет до контролюючого органу.

7. Встановлення обов'язковості застосування РРО виключно юридичними особами та платниками єдиного податку третьої групи.

8. Встановлення виключного переліку питань які можуть бути перевірені під час проведення фактичної перевірки з питань дотримання порядку здійснення розрахункових операцій фізичними особами-підприємцями.

9. Встановлення заборони вимагати у фізичної особи-підприємця або його працівників будь-які документи, що стосуються походження товару, під час проведення фактичної перевірки.

10. Надання можливості податковим органам призначити позапланову документальну перевірку фізичної особи-підприємця у разі повторного порушення порядку здійснення розрахункових операцій.

11. Встановлення вимог щодо ведення загального обліку товарних запасів (без обліку товарних запасів в розрізі об'єктів торгівлі) фізичними особами - підприємцями (крім випадків здійснення діяльності, щодо якої законом або ліцензійними умовами встановлена вимога ведення такого обліку на кожному об'єкті) .

12. Надання сільськім та селищним радам приймати рішення про можливість торгівлі лікарськими засобами на території громади без застосування РРО із застосуванням розрахункових книжок.

13. Обмеження комісійної винагороди банку за надання послуг по прийманню платіжних засобів в оплату товарів (послуг).

У разі його прийняття цей Закон набере чинності з 1 січня 2022 року. Нагадаємо - наразі це лише зареєстрований законопроект.

Де бухгалтеру шукати інформацію й відповіді? Впевнитися в професійному рішенні допоможе ІТ-платформа LIGA360:Бухгалтер. Актуальне законодавство з бухобліку, аналітика від експертів, зручні бухгалтерські сервіси й алгоритми дій. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини