Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ обмежить перекази, зокрема карткові p2p-перекази між людьми — Гетманцев

12 березня 2024, 09:20
2516
0
Автор:
Реклама

Як ми вже розповідали, що глава парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев прокоментував плани уряду щодо збільшення надходжень до бюджету шляхом змін у податковій сфері. Запитали у нардепа і про наміри Національного банку обмежити перекази, зокрема карткових p2p-переказів між фізичними особами. «Таку позицію представники Національного банку висловили під час доповіді на засіданні нашого комітету. Зараз вони готують законопроєкт з відповідними пропозиціями», - відповів нардеп.

Водночас він пояснив, що обмеження не стосуватимуться 99% безготівкових операцій, які здійснюються кожним із нас щодня. Йдеться лише про певні аномальні операції, які використовуються торговцями наркотиками, нелегальними спиртом та тютюном, а також представниками нелегального грального бізнесу для здійснення протиправної діяльності.

«Це великі злочинні «бізнеси», які намагаються залучити до своїх схем багатьох фізичних осіб. Ще раз наголошу: 99% безготівкових операцій населення є типовими. Але, напевно, нетиповою є операція, коли пенсіонер на свою картку збирає гроші від 100 незнайомих йому людей. На жаргоні злочинців це називається «дропер», коли пенсіонер віддає свою картку мов би «в оренду» і за невеличкий відсоток акумулює на ній надходження від невідомих людей, а потім перекидає ці кошти злочинцю. Це я як приклад навів, варіанти схем можуть бути різні. Таким ось операціям Національний банк і пропонує протидіяти. Система безготівкових розрахунків не може використовуватися для злочинної діяльності, це очевидно. Тому позиція Нацбанку для мене є абсолютно зрозумілою», - каже Гетманцев.

За його словами, аномалія вимагає пояснень. Це ж у жодному разі не означає, що людина не може користуватися послугами банків. Якщо пояснить, звідкіля і за що ці кошти, то й рахунок розблокують, до людини жодних питань не буде - впевнений нардеп.

Щодо фінансового моніторингу з боку банків, то, на думку Гетманцева, той не заважає зловмисникам розраховуватися за сумнівні операції та злочинні дії. «Пам'ятаєте, торік були позбавлені ліцензій 2 банки - «Конкорд» і «Айбокс», - що займалися злочинною діяльністю з відмивання коштів від грального бізнесу. Їхній приклад демонструє, що тих норм, які існують, мабуть, недостатньо. Тож пропоную дочекатися конкретних пропозицій та розроблених механізмів від НБУ. Потім обговоримо це публічно. І запевняю: на засіданні фінансового комітету парламенту ми ухвалимо зважене комплексне рішення», - каже політик.

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини